Sesizeaza o neconformitate!
Email

Your search results

ROMEPS si Wall-Street.ro au organizat evenimentul Profesionistii in reabilitare termica

17/03/2016
| 0

Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) si Wall-Street.ro au organizat marti, 15 martie 2016, dezbaterea Profesionistii in reabilitarea termica. Specialistii din domeniu impreuna cu reprezentantii institutiilor de stat au discutat, in cadrul evenimentului, despre provocarile din acest sector, despre dificultatile legislative existente, dar si despre solutii posibile care pot aduce imbunatatiri in piata de polistiren expandat si in lucrarile de reabilitare termica.

Proiectarea termosistemului, una din problemele industriei

Astfel, in cadrul dezbaterii, au luat cuvantul Sorin Cristea, vicepresedinte ROMEPS, Octavian Lalu, inginer dr. In cadrul laboratorului de securitate la foc in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila URBAN INCERC si Virgil Candea-Muntean, sef Serviciu Coordonare, Control si Sinteza a Activitatii de Control si Avizare al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC).

Unul dintre subiectele aduse in discutie in cadrul evenimentului Profesionistii in reabilitarea termica a fost acela ca polistirenul expandat ignifugat este unul dintre cele mai folosite materiale in reabilitarile termice, pentru cresterea eficientei energetice, atat la nivel global, cat si pe plan local.

Avantajele utilizarii polistirenului expandat in lucrarile de reabilitare termica sunt date de reducerea consumului de energie, de amortizarea intr-un timp scurt a investitiilor sau de coeficientul mare de termoizolare.

Totodata, in cadrul discutiei s-au identificat si cateva probleme intalnite in sectorul reabilitarilor termice, printre care se numara si proiectarea termosistemului.

“O parte din problemele constatate in lucrarile de reabilitare termica provin din modul in care se realizeaza proiectarea lucrarilor de reabilitare termica, fara a se oferi solutii care tin cont de caracteristicile cladirilor vizate si fara a fi consultati specialistii din domeniu cu privire la materialele utilizate in conformitate cu standardele europene. Aplicarea generalizata a solutiilor care nu tin cont de planeitatea cladirii, starea de degradare sau suportul pe care se aplica, duc la erori in executie care, ulterior, reduc atat eficienta lucrarii, dar pot genera si riscuri, din cauza aplicarii neconforme a materialelor”, a declarat Sorin Cristea, vicepresedinte ROMEPS.

De aceeasi parere a fost si reprezentantul ISC, Virgil Candea-Muntean, care a spus ca “numeroase probleme la reabilitarile termice survin din cauza modului in care se face proiectarea”.

Solutia propusa de vicepresedintele ROMEPS pentru a preveni aceste nereguli este de a se face verificari ale corectitudinii solutiilor tehnice si de aplicare, dar si ale consumurilor recomandate, la nivelul proiectantilor, dar si al constructorilor.

Lucrarile de reabilitare nefinalizate se degradeaza si nu mai dau acelasi randament energetic

Octavian Lalu, din partea INCERC, a atras atentia si asupra lucrarilor de termoizolare care nu se finalizeaza sau care sunt realizate in regie proprie si nu urmeaza toti pasii de punere in opera a termosistemului. Acesta a precizat ca acele lucrari la care nu se respecta procedeul tehnologic de aplicare si in care nu se acopera placile de polistiren sau vata cu o masa de spaclu imediat dupa aplicare, se degradeaza in timp, se pot desprinde si pot avea performante mai scazute.

Prezent in sala, Tiberiu Andrioaiei, secretar general in cadrul Patronatului Societatilor in Constructii (PSC), a punctat ca este necesara realizarea unei transformari in industrie si concentrarea eforturilor actorilor din piata catre cresterea calitatii.

“Problema reala este de a vedea cat de decenti suntem cu ceea ce declaram fata de ceea ce livram. Este nevoie de o solutie pentru a schimba aceste lucruri si pentru a elimina problemele care pot ingreuna activitatea in acest sector”, a explicat oficialul PSC.

Comunicarea constanta, solutia pentru ridicarea standardelor in industrie

Totodata, la Profesionistii in reabilitate termica s-a vorbit si despre forta de munca din sectorul constructiilor, care, de cele mai multe ori, este necalificata si are impact direct asupra calitatii lucrarilor de reabilitare termica si nu numai. Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), Claudiu Georgescu, a declarat ca “suntem captivi unor proceduri fara acoperire“. Acesta a mentionat ca, desi anumiti producatori au fost depistati in numeroase randuri ca nu respecta calitatea declarata, sanctiunile aplicate sunt irelevante, raportate la cifra de afaceri a respectivilor.

Dezbaterea s-a finalizat cu increderea ca un dialog mai bun, permanent, intre reprezentantii pietei de constructii, pe de o parte, si cei ai institutiilor, pe de alta parte, pot contribui la protejarea beneficiarilor si la ridicarea standardelor in industrie. In plus, ROMEPS si-a propus ca, pe viitor, sa realizeze mai multe intalniri cu specialistii din acest sector, prin care sa puna la punct un plan de actiune in vederea actualizarii legislatiei din domeniu in acord cu problemele intalnite in practica si imbunatatirea mecanismelor de control.

Evenimentul Profesionistii in reabilitarea termica face parte din proiectul Wall-Street.ro #RomaniaProfesionista, prin care publicatia isi propune sa fie un intermediar al dialogului constructiv intre mediul privat si autoritati, punand uarul la crearea de solutii concrete pentru rezolvarea problemelor din diferite industrii. Au participat la eveniment: Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS), Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila URBAN INCERC, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), Romanian Society for construction Law (RSCL), Serviciul de Reabilitare Termica si Energii Alternative din cadrul Primariei Sectorului 1, Liga Habitat, Patronatul Societatilor in Constructii, Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).

  • CITESTE ETICHETA
    Fiti atenti la eticheta pentru a alege polistirenul potrivit. Verificati codul de identificare al produsului inainte de cumparare!