Sesizeaza o neconformitate!
Email

Your search results

ROMEPS avertizeaza ca programul Casa Verde promoveaza materiale cu risc ridicat pentru sanatate

01/08/2016
| 0

 Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) atrage atentia ca pe lista materialelor ecologice aferenta programului Casa Verde, elaborat de Ministerul Mediului, se gasesc produse de izolatie care pot afecta sanatatea. În acest sens, ROMEPS a înaintat oficialitatilor o adresa prin care solicita revizuirea urgenta a programului si promovarea de solutii cu adevarat ecologice în programul privind efectuarea de lucrari destinate eficientei energetice.

”Ne surprinde decizia Ministerului Mediului de a include în acest program materiale care, atunci cand sunt puse în termosistem, devin extrem de periculoase pentru sanatate. Doua exemple concludente sunt vata minerala bazaltica si lana. Pentru prima dintre acestea stim ca exista studii, iar specialistii au avertizat în nenumarate randuri, ca produce daune omului si mediului. Vorbim despre o toxicitate extrem de ridicata si despre praful de fibre din componenta vatei, ce poate patrunde în plamani si ramane retinut în interiorul lor, provocand grave afectiuni respiratorii. Totodata, adezivul utilizat pentru lipirea fibrelor contine formaldehida, un cunoscut cancerigen. Tocmai de aceea, chiar producatorii recomanda un echipament special pentru cei care pun în opera o lucrare cu vata minerala, astfel încat sa se evite inhalarea fibrelor”, a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS.

Potrivit unui studiu realizat de Plastics Europe (Association of Plastics Manufacturers) în anul 2015, produsele din vata minerala au înregistrat valori medii ale Indexului Conventional de Toxicitate (CIT), cu mult peste cel al produselor din polistiren expandat, extrudat sau spuma. În cadrul testarii vatei a fost detectata o cantitate considerabila de izocianati, care patrund în organism prin caile respiratorii si pot produce afectiuni ca pneumonie chimica cu hemoragie si edem pulmonar, iritatie oculara, nazala si alte boli respiratorii prin hipersensibilizare.

Asociatia ROMEPS atrage atentia ca si în cazul termoizolatiei cu lana vorbim despre un liant care nu poate fi reutilizat si care poate contine pesticide. În plus, atat la vata minerala bazaltica, dar si la alte materiale ca lana si celuloza, calitatile izolatoare sunt cu mult diminuate în cazul infiltrarii apei în aceste materiale.

„Diferenta dintre polistirenul expandat si celelalte materiale termoizolante este data atat de performanta pe termen lung, cat si de comportamentul acestui material în relatia cu mediul. Produsul contine 98% aer, adica o resursa unica de eficienta energetica, este foarte usor, mii si mii de tone sunt reciclate în fiecare an si se transforma în pardoseli din lemn tare, mobilier de gradina, umerase sau aparate de fotografiat de unica folosinta. Cantitatea de monoxid de carbon emisa este chiar mai mica decat cea a lemnului sau a cartonului, deci avem un produs mai prietenos cu natura decat alte materiale”, a completat presedintele ROMEPS, Florin Hahui.

ROMEPS aminteste ca, potrivit directivei europene 89/106CEE, pe fiecare material de constructie trebuie sa existe marcajul CE care atesta ca produsul a fost evaluat si ca respecta normele europene în materie de siguranta, sanatate si protectie a mediului.

În acest context, reprezentantii asociatiei solicita Ministerului Mediului analizarea cu rigoare si în beneficiul consumatorilor a materialelor propuse în Programul Casa Verde.

  • CITESTE ETICHETA
    Fiti atenti la eticheta pentru a alege polistirenul potrivit. Verificati codul de identificare al produsului inainte de cumparare!