Sesizeaza o neconformitate!
Email

Your search results

Doar pe patru din cinci santiere din Bucuresti se foloseste polistirenul recomandat pentru termoizolatii

26/09/2013
| 0

Asociatia Poducatorilor de Polistiren Expandat din Romania – ROMEPS a demarat, odata cu venirea toamnei, o monitorizare a lucrarilor de termoizolatii care se fac la blocurile din Bucuresti.  “Din evaluarea noastra reise ca in prezent doar pe patru din cinci santiere din Bucuresti se foloseste polistirenul recomandat pentru termoizolatii. Exceptiile le-am intalnit la santiere care nu sunt foarte vizibile din strazile mari sau se afla in zone mai dosite.

Desi situatia nu este in regula, ne asteptam sa gasim o realitate mult diferita in teren, date fiind si rezultatele negative din evaluarile pe care le-am facut in primavara la nivel national. Beneficiarii au inceput sa fie mult mai atenti la calitatea polistirenului aplicat pe fatade, astfel ca multi constructori nu prea mai au cum sa fenteze caietele de sarcini. in plus, avem informatii ca autoritatile au demarat controale pe santiere, fapt ce a mai redus din fraude.

Facem un apel in continuare catre toti beneficiarii de lucrari de termoizolatii la constructii noi sau la blocuri vechi sa caute eticheta pe baxurile de polistiren si sa citeasca codul tehnic al produsului. Pentru termoizolare toate caietele de sarcini recomanda polistiren de 10 cm, EPS 80, cu mentiunea tehnica pe eticheta: CS (10) 80”, declara Marin Crutescu, director executiv ROMEPS.

ROMEPS recomanda tuturor beneficiarilor de lucrari de termoizolare sa verifice cu atentie calitatea materialelor folosite, dar si modul in care acestea sunt aplicate. “In mod normal, daca pe fiecare santier dirigintele si-ar face treaba, atunci nu ar mai exista probleme legate de materiale neconforme sau de aplicare gresita. Din acest motiv este nevoie de o minima supraveghere din partea beneficiarului, nefiind necesara o documentare tehnica foarte aprofundata pentru ca acesta sa-si dea seama unde se greseste.

Dupa anunturile facute in presa legate de evolutia vremii din aceasta iarna, avem semnale ca in urmatoarea perioada se vor inmulti considerabil lucrarile de termoizolare la blocuri si case. Asa ca, inca odata, mare atentie la materiale si la felul in care sunt ele aplicate”, precizeaza Marin Crutescu.

ROMEPS pregateste o serie de documente tehnice care vor fi transmise autoritatilor, dar si companiilor, cu privire la metodele corecte de aplicare a polistirenului, dar si la standardele calitative pe care trebuie sa le indeplineasca acest material atunci cand este folosit in lucrari de termoizolatii. “Ne dorim ca aceste documente sa devina referentiale tehnice in piata constructiilor si chiar standarde sau normative. Calitatea slaba a materialelor folosite pana acum si a lucrarilor slabe se va vedea intr-un an-doi, din acest motiv credem ca in aproximativ trei ani se va produce un salt calitativ pe piata de polistiren.

La acesta situatie vor contribui documentatiile pe care le vom lansa in urmatoarea perioada. Un exemplu de standard pe care ne dorim ca piata sa-l asimileze este trecerea de la polistirenului de 10 cm, recomandat in prezent pentru fatade, la grosimi de 12-15 cm, asa cum se intampla in statele europene, unde se folosesc chiar si grosimi de 20 de cm la polistirenul pentru termoizolare”, mentioneaza Marin Crutescu.

Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania s-a infiintat in anul 2004, din 2011 activand sub denumirea ROMEPS. Misiunea ROMEPS este aceea de a promova pe piata din Romania un standard de calitate pentru producatorii si importatorii de polistiren. Membrii actuali in asociatie sunt companiile: Arcon, Austrotherm, Isopor, Hirsch Porozell, Swisspor.

  • CITESTE ETICHETA
    Fiti atenti la eticheta pentru a alege polistirenul potrivit. Verificati codul de identificare al produsului inainte de cumparare!